17 boeken over hardlopen – ik vertel je er graag over

Zelf hardlopen is het leukste om te doen. Er over lezen komt in de buurt. Ik heb meerdere boeken over hardlopen en vertel je er – in min of meer willekeurige volgorde – graag over.

1. De geboren renner – Christopher McDougall

Zijn zoektocht naar de perfecte loper brengt de schrijver naar Mexico. Daar wonen de leden van de fabelachtige Tarahumara stam. Over ultrarunning, extreme uitdagingen en persoonlijkheden. McDougall beschrijft werkelijk bestaande personen die zo excentriek zijn, dat het leest als avontuurlijke fictie. Een hardloopboek vind ik goed wanneer ik er zelf zin van krijg om te gaan lopen. Is dat bij ‘De geboren renner’ het geval? Ja zeker, en zo ver mogelijk. Verplichte kost!

2. Lopen met de Kenianen – Adharanand Finn

Muzungu zo noemen Kenianen blanke mannen. De Britse schrijver Finn voegt zich als muzungu tussen de lopers in de Keniaanse Riftvallei om zo de geheimen van de snelle Afrikaanse lopers te ontdekken. Wat het geheim precies is (is er wel een geheim?) vertelt het boek niet, maar het beschrijft wel op een aantrekkelijke manier de zoektocht van Finn en het atletenleven in Kenia. Adharanand Finn liet zich voor het schrijven van dit boek inspireren door De geboren renner (zie nr. 1).

3. Twee uur – Ed Caesar

Over de marathon lopen. Net onder of boven de twee uur. Ed Ceasar vertelt het verhaal van enkele Afrikaanse topatleten en met name Geoffrey Mutay. Hij heeft hem zelf vaak opgezocht en sprak ook met familieleden en andere mensen om hem heen. Fascinerend inkijkje in de wereld van Keniaanse hardlopers. Het lijkt voor hen soms zo vanzelfsprekend om op hoog niveau te presteren, maar niets is minder waar. Aanrader!

4. Altijd verder – Dolf Janssen

Klassieker onder de Nederlandse hardloopboeken. Dolf Janssen is geen topatleet (in de zin van Nederlands kampioen), maar wel een heel goede loper. Dat maakt het verhaal dat Dolf vertelt heel toegankelijk. Over hoe hij is begonnen met lopen en hoe het in zijn dagelijkse leven is vervlochten. Krijg ik er zin van om zelf te gaan lopen? Ja zeker!

5. Runner’s high – Tim van der Veer

Tim gaat op zoek naar de reden dat we hardlopen. Geen hele verrassende insteek voor een boek, maar de plek waar hij zoekt is dat wel: de Himalaya. Met twee lopers uit Nepal bereidt hij zich voor op de 78 km lange Swiss Alpine Marathon. Fijn boek.

6. De wegen van een loper – Adharanand Finn

Buiten Kenia en Ethiopië is er één ander land dat opvallend goed presteert op de marathon: Japan. Duizenden atleten van niveau strijden daar in teams van bedrijven of universiteiten tegen elkaar in ekidens. De Britse journalist Finn verhuist voor zes maanden naar Japan om zelf te ervaren hoe de deze hardloopcultuur in elkaar steekt. In Japan wordt ongekend hard getraind en door veel lopers heel hard gelopen. Maar hun geslotenheid, discipline en bescheidenheid maken de beschreven atleten ook een tikkie saai. En dat zorgt ervoor dat dit boek wat minder spannend is dan het vorige boek van Finn over hardlopen met de Kenianen.

7. De tien, de halve en de hele – Rob Veer

In zijn boek ‘De tien, de halve en de hele’ legt hardlooptrainer Rob Veer stap voor stap uit hoe hardlopen werkt en beschrijft hij succesvolle trainingsmethodes. Het boek is geschreven voor prestatiegerichte lopers, wedstrijdatleten en hardlooptrainers. Korte verhalen van toplopers Michel Butter en Jip Vastenburg brengen de theorie in de praktijk en meerdere specialisten vullen de kennis van Rob Veer aan. Ik vind het een goed boek voor iedere serieuze loper die beter wil begrijpen hoe hardlopen werkt. Lees meer over dit boek.

8. Naar het Noorden – Scott Jurek

‘Naar het Noorden’ is geen klassiek hardloopboek, ultraloper Scott Jurek besluit namelijk het snelheidsrecord op de meer dan 3500 kilometer lange Appalachian Trail te gaan verbeteren. Daarvoor moet hij de route in maximaal 47 dagen afleggen en dus iedere dag bijna 75 km lopen. Zijn onderneming is een groot avontuur en het boek leest ook zo. De hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk bijzondere karakters en ik leefde sterk mee met Jurek en zijn lichamelijke en mentale aftakeling. Sommige boeken begin je aan, leg een paar dagen weg en pak je weer op. ‘Naar het Noorden’ niet. Ik las het in een paar dagen uit en begon er zelfs over te denken om ook trails te gaan lopen.

9. Hardlopen mijn leven – Aart Stigter

Aart Stigter is een Nederlandse hardloopdinosaurus. Al meer dan vijftig jaar loopt hij hard en doet hij mee aan wedstrijden. Hij was niet altijd de beste loper van zijn generatie, maar wist met hard en efficiënt trainen en constant presteren tot mooie prestaties te komen. Waaronder zes deelnames aan het WK cross en de Nederlandse titel op de marathon. Behalve sportief is hij ook zakelijk succesvol met hardlopen. Ook dat beschrijft hij in het boek. Hardlopen mijn leven is geen aangrijpende roman, maar wel een informatief en inspirerend boek. Een aanrader voor fanatieke langeafstandlopers.

10. Hardlopen met Sherman – Christopher McDougall

Christopher McDougall is de schrijver van mijn favoriete hardloopboek ‘De geboren renner’. Reden genoeg om ook Hardlopen met Sherman te lezen. Hierin vertelt de schrijver hoe hij de verwaarloosde Sherman opvangt en samen met hem gaat trainen voor het wereldkampioenschap burro racing. Het is een mooi verhaal over veel meer dan hardlopen met ezels. Lees meer over dit boek.

Nog 7 boeken over hardlopen

Nogmaals de volgorde van deze lijst van 17 boeken over hardlopen is min of meer willekeurig samengesteld, maar zelf zou ik beginnen met de boeken in de top 10.

11. Run baby run – Hans Nijenhuis en Nydia Voorthuizen

Hans is loper bij Loopgroep 1 van HAAG Atletiek en verwerkt een hoop bekenden in zijn verhalen over trainen richting de marathon van Berlijn. Ondertussen gebeurt er meer in zijn leven en alles heeft op een manier invloed op het lopen. Tegelijkertijd volg je in het boek Nydia, de tegenpool van Hans (man vs vrouw, twintiger vs vijftiger, Den Haag vs Amsterdam). Hun overeenkomst is een gezamenlijke weddenschap rond een nieuwe persoonlijke beste tijd bij de marathon van Berlijn. Prettig om te lezen met veel herkenning en tussendoor handige tips en lijstjes voor de (beginnende) hardloper.

12. Brain training for runners – Matt Fitzgerarld

Gekregen van loopmaatje Paco, met de meest veelbelovende ondertitel van allemaal: ‘a revolutionary new training system to improve endurance, speed, health, and results.

13. Marathonloper – Abdel Kader Benali

Het meest romanachtige boek over hardlopen. Abdel vertelt onder meer over de Marokaanse topatleet Said Anouta en over zijn eigen hoogte- en dieptepunten als langeafstandsloper.

14. New York New York – Bram Bakker

Bram Bakker is naast psychiater ook loper en iemand die makkelijk schrijft. Naast dit boek over de marathon van New York, schreef hij ook ‘De halve van Egmond’. Een net iets leuker boek, omdat ik die wedstrijd vaak zelf heb gelopen.

15. Ik, hardloper – Stans van der Poel en Koen de Jong

Over hoe je moet hardlopen. Voor de (beginnende) loper die meer wil weten.

16. The science of running – Steve Magness

Op aanraden van mijn trainer Dick Lam heb ik dit boek aangeschaft. Hij is fan van het boek en de schrijver (die zelf voormalig atleet en nu trainer is) en verwerkt theorieën uit het boek in zijn trainingen. Het is in het Engels geschreven en wetenschappelijk vormgegeven. Daardoor staat hij nu nog ongelezen in m’n kast, maar op een dag…

17. Oefenstof voor de hardlooptraining – Bea Splinter en Siebe Turksma

Gekocht tijdens mijn opleiding tot looptrainer. De titel van het boek dekt de lading volledig.

Jouw favoriete boeken over hardlopen

Wat zijn jouw favoriete boeken over hardlopen? Welke boeken motiveren je om je hardloopschoenen aan te trekken? Vertel het in een reactie hieronder.

9 gedachten over “17 boeken over hardlopen – ik vertel je er graag over

  • 27 juli 2016 om 09:17
    Permalink

    Marathon Training, a scientific approach. Een dun boekwerkje (70 pagina’s) en daterend uit 1999, maar boordevol zeer waardevolle en lezenswaardige hardlooptrainingsinformatie door Enrico Arcelli en Renato Canova. Met name de laatstgenoemde coach begeleid(de) vele wereldtoppers (https://en.wikipedia.org/wiki/Renato_Canova).

  • 27 juli 2016 om 10:04
    Permalink

    En een tip van trainer Lex van Eck van der Sluijs: ’25 inspirerende succesverhalen over hardlopen’. Aan de hand van portretten van atleten uit de Lexgroep lees je wat de atleten drijft en wat ze moeten doen, maar ook wat ze moeten laten voor hun succes. Meer info http://www.lexgroep.nl

  • 3 augustus 2016 om 16:04
    Permalink

    Twee favouriete boeken die een grote inspiratie voor mij zijn geweest: de mens als duurloper van Jan Knippenberg en de koerier die nergens bijhoort van Ron Teunisse

  • 2 januari 2017 om 10:12
    Permalink

    Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami

    Running buddha – Sakyong Mipham (al is deze wel aan de zweverige kant, zoals de naam al doet vermoeden, maar daarom juist verrassend interessant voor een nuchtere loper)

  • 26 juni 2017 om 12:02
    Permalink

    Steve Magness is de moeite van het lezen zeker waard! Ik heb de nodige artikelen online kunnen lezen op zijn gelijknamige website en de man stroomt over van de logica, ook over zaken waar je (ik) al snel andere dingen aanleert “omdat het zo hoort”.

    Nog een aanrader, ook vanwege de logische insteek (het is geen pretje om te lezen namelijk) is “Het duurloopmisverstand” van Klaas Lok. Ook als je geen interesse hebt in de volledige methode die hij aanhangt zijn er veel interessante elementen en een duidelijke redenering voor de methode.

    • 26 juni 2017 om 12:06
      Permalink

      Dan ga ik Steve Magness nu toch echt maar eens lezen! Het boek van Klaas Lok heb ik een keer geleend en gelezen en daar heb je helemaal gelijk in.

  • 27 juni 2017 om 23:20
    Permalink

    Ik heb net de Road to Sparta van Dean Karnazes uit, ik vond het een beetje een tegenvallend boek met weinig diepgang.

  • 1 oktober 2017 om 12:48
    Permalink

    Leuk om te lezen is ook dit boek: Een Marathonloper vertelt … Een aantal regionale topatleten vertelt in Een Marathonloper vertelt … over hun ervaringen met hardlopen en de marathon in het bijzonder. Hoe kwamen ze erbij om de marathon te gaan lopen, hoe bereiden ze zich voor, wat is het geheim achter hun prestaties? Dit boek is dan ook een absolute must-have voor iedere hardloper, maar zeker ook zeer interessant voor niet-sporters.

    De volgende atleten zijn geportretteerd in Een Marathonloper vertelt …:

    Ron van den Berg

    Michel de Maat

    Carla Ophorst

    Folkert van der Krol

    Patrick Kwist

    Lindsay van Marrewijk

    Gerard de Lange

    Simon Pleijsier

    Wilma van Onna

    Karel Leeuwangh

    Met voorwoord psychiater en marathonloper Bram Bakker!

  • 1 oktober 2017 om 12:50
    Permalink

    Of het boek over de Lexgroep van Lex van Eck van der Sluijs. De Lexgroep is in die drie decennia onder leiding van hardloopcoach Lex van Eck van der Sluijs uitgegroeid tot een van de meest succesvolle A-merken in de Nederlandse baan- en wegatletiek.

    Hoe komen de hardloopsuccessen tot stand? Wat drijft een atleet en hoeveel moet er gedaan en gelaten worden om zó succesvol te kunnen worden? In dit boek wordt aan de hand van interviews (en foto’s) met zo’n kleine dertig (top)atleten uit de Lexgroep en Lex van Eck van der Sluijs zélf een groot deel van de sluier opgelicht.

    Deze uitgave is hierdoor interessant voor iedere ambitieuze hardloopliefhebber en zal zowel recreanten als prestatiegerichte lopers stimuleren om óók het maximale uit de eigen mogelijkheden te halen.

    Met o.a. Patrick Aris, Huub Pragt, Joke Kleijweg, Dickjan Hoogstraten, Tony Mauritz, Mart Solleveld, John Heemskerk, Zier Schaap, Vanesse van Voskuilen, Petra Sloots, Peter Dijcks, Carlien Harms en vele anderen!

Reacties zijn gesloten.